ganduri de breasla

Pui laolalta doi oameni care nu au mai fost pusi impreuna vreodata; si uneori lumea se schimba, alteori nu. Ar putea sa se prabuseasca si sa arda sau sa arda si apoi sa se prabuseasca. Dar uneori ceva nou este creat si lumea este transformata.

Julian Barnes, Levels of Life

un terapeut care le spune pacientilor ce sunt, ce fac sau ar trebui sa faca si de ce fac ceea ce fac este doar un alt fel de horoscop.. prefer astrologia unui terapeut atoatecunoscator. si cei mai multi vor cauta si vor consulta horoscoape de tot felul.

***

la evenimentul de lansare al unui medicament, psihiatrul neamt, adus pe bani grei sa le explice medicilor romani cum sta treaba ataca.. “psihoterapia nu este nici ea lipsita de efecte secundare, uneori oamenii care fac psihoterapie renunta la relatii, la slujbe”.. domnule doctor, acestea nu sunt efecte secundare, acestea sunt EFECTELE..!

***

principalul efectul secundar al psihoterapiei consta in repetarea in cadrul relatiei terapeutice (si prin repetare intarirea) traumei initiale.. a arde in psihoterapie este a nu ajunge la straturile profunde (sau inalte.. ca in cosmos, in minte nu exista sus si jos) unde salasluieste trauma.. a te prabusi este a nu reusi sa creezi o realitate alternativa la cea pe care trauma o cheama cu forta cu care gravitatia cheama spre pamant un obiect zburator mai greu decat aerul.

***

cu ani in urma, pe cand lucram la spitalul Obregia, intr-un centru pentru cei cu dependenta de heroina, am cunoscut un tanar barbat care reusise sa-si reconstruiasca viata in mod admirabil.. venea sa-si ia tratamentul o data pe luna si, intr-una din aceste ocazii, l-am intrebat (ca pacientii care intreba “ce sa fac, doctore?”), i-am spus “uite, sunt baietii astia care nu sunt interesati de nimic, stau toata ziua si o ard aiurea prin curtea spitalului, se drogheaza, fac scandal, directiunea ma ameninta ca inchid centrul, tu ce zici sa fac?”.. si, ca un bun terapeut, nu mi-a  raspuns la intrebare, insa raspunsul lui l-am retinut, a zis “ii stiu, am si vorbit cu ei.. le-am zis.. <ba, lumea e un loc mult mai mare decat curtea spitalului 9!>”

***

marea majoritate a celor care se simt blocati au de fapt dificultati in a-si gestiona sucesul.

***

lumea pacientului este mult mai mare decat curtea celor 50 de minute saptamanale ale orei de psihoterapie.. a recunoaste cu umilinta imensa limitare a profesiei noastre este esential pentru a putea apoi sa ne minunam de extraordinara putere descatusata de intalnirea dintre doi oameni.

4 Comments

 1. bad.ar says:

  Da, asta e si problema mea in momentul de fata: efectele deosebit de puternice ale terapiei si dezastrele pe care si le poate provoca (singur) omul in viata, prins in dinamica terapiei. Cum se pot preveni, cum putem selecta pe cei care au sanse la un decurs cat decat ok al terapiei si cei pt care poate sa faca mai mult rau. Unde incepe si unde se termina etica terapeutului?
  Nu e aici locul de discutie dar tu ce parere de blog 🙂 ai despre asta, Eugen?

 2. EMC says:

  Adevarata “psihoterapie totala” se realizaeaza doar iubind si fiind iubit…

 3. ana says:

  Domnule Hriscu,

  Si eu am aceiasi problema, cred ca terapia a facut pe undeva si mult rau, pe linga mult bine…daca ati avea timp sa scrieti mai mult despre asta, despre “principalul efectul secundar al psihoterapiei consta in repetarea in cadrul relatiei terapeutice (si prin repetare intarirea) traumei initiale”,v-as fi recunoscatoare…multumesc.

 4. Geo Dumitru says:

  Domnule Hriscu,

  Eu am descoperit deja ca ceea ce ma inconjoara cand sunt sanatos nu-mi face bine la sanatate si invers. Pentru mine conteaza sa ma tot redescopar si sa fiu prima persoana care sunt iubit pe lumea asta macar de mine (al meu Arbitru de sine) si sa ma iert pentru libertatea in care ma fofilez ca un fost amator de experiente psymotio pe mine. Dar caut un consilier prieten care sa ma ajute sa temperez focul in care ma consum ca o lumanare de om ce sunt pe pamant.

  Hai sa dam arama pe fata cu Medicina, Stiinta umana si secularismul meu dobandit: chiar murim de ceva cand ne nastem si conteaza mult cum si cat am trait murind fortuit, bolnavi sau sanatosi. Eu fac parte din categoria oamenilo care mor liber de regrete trecute si futile.

  ……doar un gand de la om la om.

  Geo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *