it’s the relationship, silly..!

***

o reevaluare a celebrului test in care copiii erau pusi in situatia de a alege intre a manca o prajitura imediat sau a manca doua prajituri dupa o perioada de asteptare de 15 minute a relevat faptul ca un criteriu extrem de important a fost omis in concluziile extrase initial.. da, capacitatea copiilor de a astepta si a rezista impulsului de gratificare imediata coreleaza cu evolutia lor ulterioara, dar si aceasta rezistenta la frustrare este dependenta de nivelul de incredere pe care copiii il au in relatia cu cel care anunta conditiile experimentului.. 9 din 14 au asteptat in grupul copiilor formati sa aiba incredere in evaluator si doar 1 din 14 in grupul celor formati sa nu aiba incredere in cel care le promitea o a doua prajitura in schimbul a 15 minute de asteptare.. pentru acestia din urma, ce-i in mana nu-i minciuna!

***

barbatii aflati intr-o relatie tind sa mearga mai incet pentru a se acomoda la ritmul de mers al partenerei..

***

pentru a intra intr-o relatie cu oamenii, cainii au trebuit sa-si schimbe genomul pentru ca in felul acesta sa poata digera cantitati mai mari de amidon; si necunoscutii pot imperechea in mod corect pozele cainilor cu pozele stapanilor lor intr-un procent peste cel oferit de sansa.

***

un studiu pe care doar mi-l amintesc afirma ca persoanele care se lasa de fumat sau slabesc in greutate tind sa creasca sansele statistice ale prietenilor lor de a se lasa de fumat sau de a slabi ei insisi.. si chiar prietenii prietenilor acestora (necunoscuti celor care operau schimbarile initiale) beneficiau de un usor avantaj statistic

***

in mod constant, psihiatrii americani sunt pe primele locuri pe lista celor mai bine platiti medici in relatia cu marile companii farmaceutice; 12 din 22 (incluzand locurile 1, 3 si 4) sunt psihiatri

***

relatiile ne schimba.. ne modifica nu doar psihologia, dar chiar si biologia.. relatia psihoterapeutica modifica structura biologica a creierului in moduri observabile prin tehnici imagistice.. vechiul proverb, spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti, ar putea fi reformulat.. spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine o sa devii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *