spitalul Sapoca are pavilion de lux

nu am fost vreodata la Sapoca, nu stiu cum arata spitalul de psihiatrie inainte de renovarea descrisa in presa. stirea imi aduce aminte insa de vremurile cand lucram la ministerul sanatatii si construiam planuri de reforma a psihiatriei romanesti. oamenii din minister nu intelegeau.. pentru ei reforma psihiatriei insemna sa inlocuiesti pardoseala de ciment cu gresie si peretilor sa li se adauge faianta, termopane in loc de lemn si tavan fals in loc de tava pur si simplu. noi nu-i intelegeam pe ei.. de ce sa investesti miliarde pentru niste cladiri in care pacientii sunt tinuti in paturi de dimineata pana seara, singura activitate uitatul la televizor, lcd sau de alt fel.. cum sa investesti bani in spitale de 800-900 de locuri, cand in toata europa spitalele de psihiatrie nu au mai mult de 100-200.. si cum sa faci psihiatrie comunitara, cand localitatile cu pricina sunt mai greu de gasit decat mintea cea de pe urma a romanului.

acum, la 5 ani dupa esuarea experientei mele guvernamentale, vad ca azilele continua sa prospere (in urma cu cateva zile, am vazut pe facebook despre cat de modern si, in acceptiunea larga a cuvantului, luxos arata sanatoriul de la Predeal, cu un link la site-ul plin de fotografii cu pacienti in plin program de terapie psihologico-fizio-melo-fitness care, ma gandesc, nu au semnat ca sunt de acord sa devina poster-face pe site-ul unui spital de psihiatrie)

cumva.. il admir pe directorul care, in aceste timpuri, a reusit sa smulga un milion de lei de la ministerul sanatatii pentru redecorarea spitalului sapoca.. nu stiu ce argumente a folosit, stiu insa ca in bucuresti, de la inchiderea centrelor de schimb de seringi pentru consumatorii de droguri injectabile, in numai 5 luni au fost inregistrate acelasi numar de cazuri de hiv cat in tot anul 2010 si organizatiile implicate tot nu au reusit sa obtina vreun ban de la minister.. in final, nici nu este o suma prea mare (2 milioane de euro, in schimb, cat s-a investit in acest spital in ultimii 3 ani e o suma apreciabila). mi-ar placea totusi sa cred ca macar 10% din acesti bani au fost alocati formarii personalului si dezvoltarii unor programe de tratament reale, pentru ca altfel degeaba este lauda si in van cheltuiala banului public.

4 Comments

 1. anca says:

  este atat de trist privitor la centrele de schimb seringi. nobody connecting the dots?

 2. Dan Ghenea says:

  O buna prte din bani sunt olandezi. E de verificat daca partea romana si-a indeplinit obligatiile pe celelalte componente (programe terapeutice, instruirea personalului, participarea comunitatii)

 3. Camelia says:

  Am fost eu in Sapoca , mai exact am vazut sectia Ojasca a acestui spital,si vreau sa-ti spun ca sunt multe lucruri bune pentru bolnavii de acolo.Si oamenii care lucreaza acolo sunt oameni buni profesional.

 4. mirabela says:

  Nu cred ca exista psihiatrie comunitara. Sau cea care exista e atat de subtire, ineficienta pentru nevoile reale ale pacientilor. Eu inca nu sunt lamurita ce fac acele Centre de Sanatate Mintala din judete?
  Nu ce scrie in lege ca asta am citit si eu.
  Si atunci ce are de facut o persoana care a are probleme de acest gen care este angajata, are o familie si vrea o foarte mare discretie dar si sprijin pentru a merge mai departe……… Si cateodata singura rezolvare este internarea intr-un astfel de stabiliment pentru o saptamana , doua , trei pentru a se reface dupa saptamani,luni intregi de nesomn, de angoase, de panica, de teama etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *