moartea doctorului lazarescu..

The employees worked with Phanna Romania’s local distributors to deliver cash to publicly-employed doctors who ordered
J&J drugs for their patients. From 2000 to 2007, J&J earned $3,515,500 in profit
from its sales through the bribery. Phanna Romania employees or the distributors would
then deliver the cash to the doctors that were equal to 3-5% of the cost of the drugs that
they prescribed.

“The employees worked with Pharma Romania’s local distributors to deliver cash to publicly-employed doctors who ordered J&J drugs for their patients. […] From 2000 to 2007, J&J earned $3,515,500 in profit from its sales through the bribery. […] Pharma Romania employees or the distributors would then deliver the cash to the doctors that were equal to 3-5% of the cost of the drugs that they prescribed.”

U.S. Securities and Exchange Comission, 8 aprilie 2011

cand eram rezident si lucram in spitalul de psihiatrie, am cunoscut un reprezentant medical al unei mari firme de medicamente.. omul imi povestea cum functioneaza “sistemul”.. dialogul ar decurge cam asa: ‘buna ziua, domnule doctor, ce mai faceti?’.. ‘cum merg prescrierile din medicamentul X?’.. “pot sa ma uit si eu, daca nu va deranjeaza?” (ia retetarul, numara retetele pe care figureaza medicamentul X, continua o conversatie usoara despre dificultatile sistemului medical).. “pai, va doresc o zi buna” (lasa plic cu o suma de bani proportionala cu numarul de retete)..

in cursul acelei discutii am mai aflat ceva interesant.. firmele americane care opereaza in strainatate raspund de actiunile lor conform prevederilor justitiei americane.. astfel, orice act de coruptie si manipulare descoperit la o filiala din strainatate a unei firme americane va fi anchetat de justitia americana si va antrena responsabilitatea firmei mama..

pentru presa din romania care este interesata de soarta sistemului medical, stirea ca o comisie a guvernului sua ancheteaza mita data de firma johnson&johnson unor medici romani ar trebui sa figureze cel putin la egalitate cu recentele decese ale unor pacienti in drum spre un spital aflat prea departe pentru a mai avea o sansa la supravietuire.. decesul responsabilitatii medicului care prescrie este cel putin la fel de important..

si mai sunt listele.. din cand in cand.. ministerul sanatatii publica liste de medicamente al caror pret este compensat din bugetul asigurarilor de sanatate.. imi imaginez ca manevrele de culise care faceau ca un medicament sa se afle sau nu pe ravnitele liste ar putea face subiectul unui film.. ca the insider.. sau, mai aproape, moartea doctorului lazarescu.

1 Comment

  1. valeria says:

    filmul asta exista dinainte de a fi facut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *