lui A. (despre tratamentul dependentei de jocuri de noroc)

As dori sa ma ajutati cu un sfat va rog.Sunt dependent de jocuri de noroc de multi ani si as dori sa urmez un tratament pentru aceasta
> boala.Problema mea este ca nu imi permit momentan sa apelez la o clinica
> particulara deoarece toti banii i-am pierdut si mai am si datorii.Am mai
> discutat cu dumneavoastra acum cativa ani cand lucrati la spitalul
Obregia
> si atunci spuneati ca se poate trata printr-o terapie de grup plus
> medicamente.In acel moment nu am continuat,eram in alta situatie venisem
la
> spital adus de mama si cred ca nu eram foarte pregatit sa ma las,acum
imi
> doresc din tot sufletul pentru ca am si un copil mic si nu stiu ce sa
mai
> fac sa scap de problema asta. Intre timp am mai fost la niste
consultatii
> de psihologie la o clinica particulara unde am abonament de la serviciu
dar
> doctorii respectivi mi-au zis ca nu pot sa ma ajute in problema asta.Am
> ajuns in cele din urma la o doamna doctor psihiatru si mi-a dat un
> tratament medicamentos pe
>  care l-am urmat,o perioada nu am mai jucat dar pe urma m-am apucat din
>  nou,am incercat sa ma feresc sa intru prin cazinouri dar am dat de alta
>  pacoste,am intrat pe niste site-uri de poker online si ultima data i-am
>  cheltuit banii sotiei de pe cardul de credit.Doresc sa urmez orice fel
de
>  tratament pe care mi-l pot permite ca sa scap de aceasta boala si va
rog
>  frumos sa-mi spuneti unde as putea sa ma adresez.
“As dori sa ma ajutati cu un sfat va rog. Sunt dependent de jocuri de noroc de multi ani si as dori sa urmez un tratament pentru aceasta boala. Problema mea este ca nu imi permit momentan sa apelez la o clinica particulara, deoarece toti banii i-am pierdut si mai am si datorii. Am mai discutat cu dumneavoastra acum cativa ani cand lucrati la spitalul Obregia si atunci spuneati ca se poate trata printr-o terapie de grup plus medicamente. In acel moment nu am continuat, eram in alta situatie venisem la spital adus de mama si cred ca nu eram foarte pregatit sa ma las, acum imi doresc din tot sufletul pentru ca am si un copil mic si nu stiu ce sa mai fac sa scap de problema asta. Intre timp am mai fost la niste consultatii de psihologie la o clinica particulara unde am abonament de la serviciu, dar doctorii respectivi mi-au zis ca nu pot sa ma ajute in problema asta. Am ajuns in cele din urma la o doamna doctor psihiatru si mi-a dat un tratament medicamentos pe care l-am urmat. O perioada nu am mai jucat, dar pe urma m-am apucat din nou, am incercat sa ma feresc sa intru prin cazinouri dar am dat de alta pacoste, am intrat pe niste site-uri de poker online si ultima data i-am cheltuit banii sotiei de pe cardul de credit. Doresc sa urmez orice fel de tratament pe care mi-l pot permite ca sa scap de aceasta boala si va rog frumos sa-mi spuneti unde as putea sa ma adresez”.
***
Cu parere de rau, raspunsul la intrebarea ta este ca nu exista in sistemul de stat, dupa stiinta mea, un centru sau profesionisti cu competente in acest domeniu, al jocului de noroc patologic. Psihiatria si, in mai mica masura, psihologia din Romania nu au urmat in evolutia lor nevoile oamenilor/pacientilor, ci s-au condus mai degraba in dezvoltarea lor dupa cutumele de predare si formele de practica mostenite din trecutul comunist. In mare parte aceasta este problema intregului sistem sanitar din Romania.. problema de care nimeni nu vorbeste public.. nu banii lipsesc, desi ar fi bine sa fie mai multi, evident.. in sanatate, in toate statele, banii sunt intotdeauna mai putini decat ar fi ideal.. cheia problemei este ca incercam sa facem sa mearga un sistem sanitar care nu a mai fost reformat din anii ’60-’70.. nevoile oamenilor s-au schimbat.. practica medicala este alta (mai ales in psihiatrie).. asteptarile publicului sunt diferite.. costurile asistentei medicale au crescut.. iar noi continuam sa asteptam in cabinetele noastre cu termopane din spitale cu sute de paturi ca pacientii sa ne intre pe usa, sa le dam pastile si sa-i imbracam in pijamale.. si asta doar de la 9 dimineata la 1 dupa amiaza.
ca sa revin la problema ta, iata cateva lucruri care te-ar putea ajuta:
 • nu mai tin minte de ce am mentionat in cazul tau posibilitatea tratamentului medicamentos, dar este nevoie sa stii ca in jocul de noroc patologic tratamentul medicamentos este de ajutor doar pentru tratarea unor probleme asociate (de exemplu, depresie); nu exista in prezent niciun tratament medicamentos dovedit ca eficient in tratarea problemelor legate de joc
 • tratamentul dependentei de jocuri de noroc este in primul rand un tratament psihologic si social care adreseaza 3 componente:
 1. dependenta psihica de comportamentul de joc
 2. managementul datoriilor
 3. managementul finantelor personale
O sa detaliez fiecare din aceste componente pentru a-ti face o idee despre ce ar presupune o interventie si care ar fi partile pe care le poti face singur:
1. Tratamentul dependentei psihologice de joc este foarte asemenator cu tratamentul dependentei psihologice de substante. Acesta presupune, foarte simplist formulat, dezvoltarea de tehnici si masuri pentru a putea face fata poftei (craving) de a juca. Craving-ul sau pofta este un fenomen care caracterizeaza orice dependenta si are substrat neuro-fiziologic. Asta inseamna ca daca te punem intr-un aparat care scaneaza creierul si-ti aratam fotografia unui casino sau a unei rulete.. vom vedea activandu-se o zona din creier si tu vei trai senzatia de pofta de joc. Pentru o persoana dependenta de alcool sau de droguri, aceeasi zona din creier se va aprinde. E interesant ca tot aceleasi circuite se vor aprinde si in cazul unei persoane ne-dependente careia i se arata fotografia unei mancari apetisante sau o imagine care trezeste o pofta sexuala. Se pare ca expresia “foame de drog” este mai putin metaforica decat am putea crede.
Multa lume considera ca tratamentul presupune disparitia poftei. Gresit! Tratamentul presupune inarmarea pacientului cu resursele necesare pentru a avea succes atunci cand pofta apare. Ca intr-un razboi, dusmanul nu va disparea doar pentru ca ne-ar placea sa nu ne mai ameninte.. e nevoie sa luptam cu el si sa razbim. Si pentru asta e nevoie de arme (poti gasi astfel de arme intrand pe www.alcohelp.ro, un site dezvoltat pentru tratamentul dependentei de alcool).
***
2. Managementul datoriilor este o componenta foarte importanta a tratamentului dependentei de jocuri de noroc, deoarece multi jucatori rationalizeaza continuarea jocului prin dorinta de a castiga bani pentru a achita datoriile facute de-a lungul timpului, la joc. Aceasta reprezinta o spirala care duce la cresterea datoriilor, accentuarea severitatii adictiei si destabilizarea vietii persoanei. Este ca si un dependent de alcool care spune ca bea pentru a-i trece sevrajul. Simptomatologia de sevraj trece, intr-adevar, daca bei.. dimineata, cand incepi sa tremuri si sa-ti fie rau, te simti mai bine daca bei un paharel, dar dependenta va deveni tot mai severa. La fel, grijile legate de datorii, frica de a se intampla ceva rau daca nu le achiti la timp dispar in momentul in care joci, dar dependenta va deveni mai severa si la pierderile vechi se adauga altele noi. Managementul datoriilor presupune formularea unui plan (impreuna cu toti cei interesati sa participe si sa te sustina) care sa includa:
 • toate datoriile existente la momentul respectiv (suma si creditorul)
 • ordinea achitarii acestora
 • sursele (altele decat jocul) din care datoriile vor fi achitate
 • orizontul de timp in care se vor achita aceste datorii (date precise, calendaristice)
Inca un lucru: este foarte important ca, daca sunt implicate si alte persoane in acest plan (parinti, prieteni), sa existe un contract ferm ca orice alte datorii facute dupa acest moment NU vor mai fi achitate de acestia! In caz contrar, se initiaza o alta spirala in care cel care joaca “stie” ca nu conteaza ce se intampla, pentru ca cineva va achita datoriile.
***
3. Managementul finantelor se refera la crearea unui sistem prin care, o perioada, persoana care are o problema de joc de noroc patologic nu va avea acces la bani, fie cash, fie card, cont bancar, etc. In primele etape ale tratamentului, a avea acces la bani este, pentru un jucator, o situatie similara cu a unui dependent de heroina care are un plic cu drog in buzunar.. presiunea de a juca este mult prea mare pentru a putea rezista. E ca si cum i-ai cere unui om care tocmai si-a fracturat piciorul sa joace sotron. Dependenta este o fractura a sistemului de auto-control. De aceea, este nevoie de un gips.. de un sprijin rigid din afara. Acest sprijin poate veni in forma diferite, negociate cu cei implicati: de exemplu, salariul poate fi pus pe un card la care persoana nu are acces si primeste doar sume mici de bani in fiecare zi, iar orice cheltuiala mai mare este fie monitorizata (bon fiscal) fie facuta de altcineva. In timp, persoana poate primi acces la sume din ce in ce mai mari.
***
La sectiunea de link-uri de pe acest blog vei gasi 2 marturii ale unor oameni care au trecut prin procese similare si au reusit sa iasa cu bine. Ma gandesc ca povestile lor te pot inspira. Ma gandesc ca ai putea sa scrii tu insuti o asemenea marturie care sa-i inspire pe altii. Si sa primesti sprijin (chiar si in aceasta forma virtuala) de la cei care iti vor urmari eforturile si te vor incuraja de la distanta. Daca te hotarasti sa scrii, da-mi te rog de stire, mi-ar placea sa fiu in grupul tau de suport!
As vrea, in incheiere, sa mai mentionez un lucru: adesea, persoanele care se confrunta cu o dependenta de orice fel se simt rusinate.. se ascund si se izoleaza. E important sa-ti aduni nu numai fortele, dar si prietenii. Vorbeste cu oamenii, cere-le ajutor, suna un prieten apropiat cand te confrunti cu un episod de craving. Chiar si un psiholog nespecializat in dependenta de jocuri de noroc, de la un centru de stat (de exemplu centrele CAIA sau CEPECA ale Agentiei Nationale Antidrog) iti poate oferi un sprijin pretios.
Succes!

25 Comments

 1. qoa says:

  Dar o terapie care sa duca la maturizare emotionala in care nu mai simti nevoia de astfel de dependente?

 2. ank says:

  ceea ce ai postat aici este superior multor cursuri tinute de profesori universitari. ce noroc avem ca faci asta pe gratis.

 3. Alex says:

  Din experienta personala, solutia este doar una eficienta pe termen scurt. Consider orice forma de dependenta distructiva ca fiind doar o ramura a unei plante, astfel taierea ei rezolva problema momentan, insa fara a scoate radacina, aceasi ramura (sau alta diferita) va creste la loc. Ca fost dependent atat de gambling, cat si de alcool si substante, trebuie sa admit ca problema jocurilor de noroc este cea mai greu de inteles, atat pentru subiect cat si pentru cei de langa el, facand astfel rezolvarea ei prin atac direct extraordinar de dificila. Recomandarea mea ramane terapia, insa avand o motivatie asa puternica precum copilul, orice poate functiona. Mult succes!

 4. Cristiana says:

  Usor off-topic, nu credeam ca jocul de noroc poate produce o dependenta atat de puternica, precum cea datorata consumului de substante. Pana de curand, cand am intalnit intamplator un taximetrist care se confrunta exact cu problema aceasta. Timp de aproape 20 de minute, cat a durat cursa, am putut afla despre strategiile utilizate pentru a face rost de bani, despre placerea extraordinara pe care o simte jucand si despre cum merge in fiecare seara sa joace, sperand sa castige. Ce m-a frapat si cumva speriat atunci era faptul ca avea exact aceeasi stralucire in ochi ca a unui consumator inrait de droguri.
  Mi-am amintit de situatia asta, citind fragmentul despre localizarea neuro-fiziologica identica a dependentelor. Si ma gandesc ca, desi practic toate dependentele sunt traite atat de intens si au efecte atat de puternice asupra persoanelor, numai o foarte mica parte beneficiaza de asistenta specializata. Ciudat, insa acum imi pare ca numarul celor care joaca pana dimineata in tot felul de localuri este destul de apropiat de al celor ce isi pierd noaptea in fiecare zi, in baruri si barulete.
  P.s: Recunosc ca m-a impresionat mult situatia lui A. si pe de cealalta parte, m-a impresionat claritatea si onestitatea raspunsului tau.

 5. vio says:

  Cred ca copilul nu ie o motivatie atat de puternica incat sa renunte.Dar poate fii o baza pe cate se poate lucra.

 6. vio says:

  qua glumesti nu?

 7. ank says:

  nu cumva fiecare e dependent de ceva?

 8. Jocuri says:

  Bun articolul. La final tot la comunicare se ajunge si la recunoasterea valorilor reale ale personalitatii umane.

 9. vio says:

  Nu cred ca glumesti doar trebuie sa mai citesti.

 10. vio says:

  crezi ca ie un articol?

 11. Eugen H says:

  @ Alex: terapia este prima pe lista. Celelalte doua sunt acolo sa ofere cadrul de siguranta.. asa cum pui gips pe un brat rupt pentru a nu se deplasa capetele osului, cat timp organismul repara fisura.

  @ vio: poate ar fi mai ok sa spui mai in detaliu ce ai de spui pe acest subiect, in loc sa-i ataci pe altii.. e loc pentru toata lumea.. de aceea “wide” in world wide web.

 12. vio says:

  da ce noroc!!!!!!!!!!!!!

 13. vio says:

  Departe de mine gandul de a ataca pe cineva.dac chiar si asa ie o evolutie.nu crezi?

 14. vio says:

  Asta am invatat de psihoterapeuti fara experienta .

 15. ank says:

  cred ca orice terapie duce la maturizare emotionala, cu conditia ca efectul terapeutic sa chiar aiba loc. iar uneori terapeutica e pur si simplu prezenta cuiva care te gaseste interesant.

 16. ank says:

  cu siguranta nu este terapeutic faptul ca cineva sa iti starneasca sentimente de inferioritate.

 17. MADALINA says:

  BUNA ZIUA! MA ADRESEZ IN PRIMUL RAND DOMNULUI DOCTOR HRISCU! SUNT O VIITOARE MAMICA INSARCINATA IN 5 LUNI, SOTIA UNUI DEPENDENT DE JOCURI DE NOROC!CAUT CU DISPERARE AJUTOR ORIUNDE CRED CA MI S-AR PUTEA OFERI! AM 25 ANI SI NU STIU CUM SA FAC SA DUC VIATA MAI DEPARTE PENTRU CA AM AJUNS SA NU MA MAI FACA SA ZAMBESC NICI GANDUL CA IN CURAND VOI FI MAMICA, NICI MISCARILE BEBELUSULUI CE IL PORT IN PANTEC..NIMIC..IMI IUBESC FOARTE MULT SOTUL SI DORESC DIN TOT SUFLETUL SA IL AJUT..ASTAZI MI-ATI FOST RECOMANDAT DE UN PACIENT AL DUMNEAVOASTRA SI M-AM GANDIT CA M-ATI PUTEA AJUTA DEOCAMDATA CU NISTE SFATURI DESPRE CUM AS PUTEA SA IL CONVING CA ARE NEVOIE DE TRATAMENT.RECOMANDARILE PACIENTULUI DUMNEAVOASTRA MI-AU DAT ATATA INCREDERE ..VREAU SA CRED, SA SPER CA EXISTA O SANSA CA NU ESTE TOTUL PIERDUT, CA IL VOI PUTEA ADUCE PE CALEA CEA BUNA , CA NE VOM PUTEA CRESTE IMPREUNA COPILASUL CE VA VENI..SI EL MA IUBESTE DAR DORINTA..SAU BOALA ASTA ESTE ATAT DE MARE INCAT ESTE CAPABIL SA DEA CU PICIORUL LA TOT CEEA CE ARE MAI DE PRET.IMI ESTE TEAMA SA NU FACA VREO PROSTIE..NU MAI POT DORMI NOAPTEA DE INGRIJORARE.AM INCEPUT SA AM PROBLEME SI CU SARCINA .NU STIU CE SA MAI FAC ..VA ROG DIN SUFLET..CAUT CU DISPERARE AJUTOR..AJUTATI-MA! ASTEPT UN RASPUNS DIN PARTEA DUMNEAVOASTRA PE ADRESA DE EMAIL….

 18. grig says:

  stiu ca suna cam offtopic dar si eu obsrev ca devin tot mai dependent de ruleta. chestia ca e castig destuld e des la chestia asta si sincer ma scos din niste beleli…acuma nuj daca sanumesc asta dependenta. in sens de obicei joc cand am nvoie de bani, si deci joc ultimii bani si castig… poate oi fi io norocos dar stiu ca nu tre sa ma amagesc cu iluzia castigului… nu stiu. e mai complicat cu ependentele astea online. o data ce deschizi netul parac te trage un magnet la siteul jocurilor de noroc…

 19. o mama says:

  Draga Grig te amagesti cu siguranta. Asta ti-o spune o mama care a invatat pe pielea ei sa recunoasca toate fazele dependentei de jocurile de noroc.
  Ceva malefic exista in toate acestea si o recunosc chiar si cei care nu cred in Dumnezeu.
  Banii aceia iti vor aduce distrugerea. Renunta la ei si vei trai, vei putea fi fericit.

  Dumnezeu sa te lumineze!

 20. poate fi util: http://jucatorii-anonimi.blogspot.ro/p/contact.html

  Intalnirile au loc in fiecare seara de Joi, incepand cu ora 18:00 la Manastirea Radu-Voda, Str. Radu-Voda nr. 24A. Zona Unirii-Pod Marasesti

  Tel. 0727.598778 Adrian

 21. B says:

  as fi interesat sa va spun si eu povestea mea,a unui jucator de aproximativ 23 de ani de jucat care in ultimii ani pot spune de o pierdere de cateva sute de mii de euro, ajuns in situatia in care daca trec 2-3 zile si nu jos e lucru mare.

 22. Leo says:

  Grup de suport pentru jucatori de noroc Cluj În fiecare Sambata de la ora 14.00, grupul se întâlnește în Piața Muzeului, str. Virgil Fulicea, nr. 1 (la Centrul de Voluntariat). Participarea este gratuită. Ne puteti contacta la email: jucatori.anonimi@gmail.com si la tel : 0740254599

 23. Andreea says:

  Buna. Sunt sotia unui jucator de noroc de 29 de ani. A crescut intr.o familie in care ambii părinti au legătură cu jocuri, pariuri, bilete la loto săptămânal… Isi doreste sa renunte, reuseste sa se abtina cateva luni, apoi izbucneste si cade prada… E constient de problema lui si accepta ajutor, dar nu stiu unde sa mergem in Iasi. Vreau un sfat unde se fac intalniri de asa natura, va rog..

 24. GabyC says:

  Salut, și eu sunt dependent de jocuri de noroc, îmi conștientizez problema și încerc sa închei acest capitol. Am pierdut foarte multi bani, intr-un timp foarte scurt și chiar îmi doresc sa renunț definitiv la ele, pentru ca sentimentele de vinovatie ulterioare sunt greu de suportat. De fiecare data ma gândesc cate as fi putut face cu banii pierduti, și de fiecare data când ies din cazino ma simt mizerabil. Nu se merita. Când ești în cazino și vezi ca da aparatul, ai impresia ca o sa câștigi sume enorme de bani și începi sa bagi din ce în ce mai mult pe miza din ce în ce mai mare, pana ajungi sa bagi și ultimul ban. Și când pleci de acolo și te trezești la realitate, te simți efectiv naspa și fără speranta. Eu o sa fac tot ce îmi sta în putință sa renunț, priviți retrospectiv și vedeți cam cați bani s-au dus pe apa sâmbetei fără sa ramai cu nimic, doar cu un sentiment de lipsa și de vinovatie. Începi sa minți, sa te împrumuți, îți tulburi caracterul și niciodată nu o sa ieși pe profit. Nu mai jucati, e ușor de zis ma gândesc, dar încercați macar. Ce a fost a fost, e o slăbiciune, toți avem slăbiciuni, dar măcar o hotărâre ferma și dorința de a schimba lucrurile, ușor ușor vor face o diferență. Va urez mult succes și sa va gândiți pe termen lung, ca drumul asta duce către multe probleme. Și e o dependenta care poate fi vindecata, eu cunosc cazuri care au renunțat definitiv, exact ce încerc sa reușesc și eu. Multa bafta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *