psihiatria copilului si adolescentului

vineri am trimis de urgenta un tanar adolescent cu risc mare de suicid sa fie internat la spitalul obregia.. cel mai mare spital de psihiatrie din tara.. spital al carui buget se masoara in milioane de euro anual.. locul unde companiile farmaceutice desfasoara studii de sute de mii de euro si unde prezentarile de medicamente au asociate mese de mii de euro.. unde lucreaza sefii catedrelor de psihiatrie a adultului si, respectiv, a copilului.. spitalul pe care il stie o tara intreaga.. spitalul 9.

dupa o ora.. mi s-a comunicat ca internarea nu a fost posibila, deoarece clinica de psihiatria copilului si adolescentului nu poseda o camera de supraveghere si orice internare cu risc se face impreuna cu unul din parinti.. cum, in acest caz, tatal era singurul care lucra in familie si mama avea in ingrijire alti copii.. au refuzat sa-l interneze! (dupa ce o ora am muncit sa-i conving.. pe pacientul meu si pe tatal sau ca internarea este cea mai buna solutie). si asta in conditiile in care exista si medic de garda.. si asistente medicale in tura de noapte.

pe de alta parte.. psihiatria, ca intreaga medicina, este platita in sistemul DRG.. asta inseamna ca banii vin in functie de numarul de internari si de gradul de ocupare al paturilor.. deci au nevoie de pacienti. Asa se face ca daca te duci cu copilul pentru ca are un comportament mai bizar.. e usor depresiv sau anxios.. medicii vor face tot ce pot pentru a-i convinge pe parinti sa-si interneze copilul.. “pentru analize, stiti..”

nu internam cazurile care necesita internare, in schimb primim pacienti care ar putea fi tratati, mai ieftin pentru sistem si cu mai putin disconfort pentru pacient, in ambulator.

e rau.. e foarte rau..

4 Comments

 1. TeoN says:

  wow!

  am momente cand uit de absurdul asta romanesc.
  daca am inteles eu bine, ideea e cam asa…
  “e musai sa mananci, ca altfel mori de foame, numai ca trebuie sa ai lingura ta, altfel nu iti dau sa mananci!”
  eventual ” dar de ce nu ai lingura domnule? nu stii ca asa se mananca? nu e de mirare ca stai sa mori de foame daca nu esti in stare nici sa ai o lingura!”

 2. Cristiana says:

  Cu o situatie relativ asemanatoare s-au confruntat doi cunoscuti care au vrut sa interneze de curand, tot la Obregia, o ruda care suferea de schzofrenie. Persoana respectiva tocmai avusese o criza, au dus-o la spital si acolo doctorita le-a spus clar ca nu vrea sa o interneze, fara sa se dea niciun motiv. Nu s-a pus problema in termeni de “nu este posibila internarea”, ci in termeni de “nu vreau sa o internez”.
  Imi pare extrem de corecta si dureros de adevarata ultima constatare din post. Da, nu sunt internate cazurile care necesita internare, in schimb sunt primiti pacienti care ar putea fi tratati, mai ieftin pentru sistem si cu mai putin disconfort pentru pacient, in ambulator. 🙁

 3. Eugen H says:

  @ Cristiana: citind comentariul tau, m-am gandit la toate cazurile care nu au ce cauta intr-un spital de psihiatrie pentru tulburarile psihice acute.. reevaluarea retardului psihic (nu e ca si cum un oligofren poate sa-si revina), reevaluarea dementei (pana la noi tratamente, dementa este o boala progresiva), depresii si anxietati usoare, cazurile de intoxicatie cu alcool, cazurile de sevraj la alcool (sevrajul la alcool este o conditie letala, iar un spital de psihiatrie nu este echipat cu defibrilator, tuburi de intubatie, etc), bolnavii severi, cronici care stau pe strazi pentru ca nu exista adaposturi si sprijin social pentru ei, copiii si adolescentii cu tulburari de comportament, pensionari, pensionari, pensionari…

 4. micha says:

  asta e la fel ca in cazul consumatorilor de droguri………….ca masi nou tot se discuta despre o metodologie pt minorii dependenti…….pot sparge tot, pot vinde tot, pot chiar agresa, fizic, emotional, ca daca nu vor sa incerce sa se trateze, nu se poate altfel….ca de, nu suntem in alte tari….sa explicam frumos ce e tratamentul….ci inca sistemul poate sa mai emita replici de genul: “asta e, ori serviciul, ori tratamentul? ganditi-va ce e mai important!ce daca doar tatal lucreaza, sa stea cu copilul in spital!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *