presa responsabila..

“PACAT DE IA,,,,,NU TREBUIA SA MOARA! SPIRITUAL CRED CA AM SIMNTIT CEVA……..DE 2 SAPTAMANI MI SE ZBATE OCHIUL…….SI DE CAND A MURIT MADA SA OPRIT DIN BATAIE,,,,,,,,,AS VREA SA SPUN CA SEMAN FOARTE BINE CU MADALINA “

“Tot timpul cand aveam greutati ale vietii ma gandeam la ea ca a pierdut o iubire o avere cu SERBAN GEORGESCU a luat viata de la capat si si-a facut alta MAI FRUMOASA, SUNT TOT RAC am si eu 2 tentative de suicid dar am scapat de moarte, si- a ingrijit atat de tare corpul si acum l-a dat spre putrezire mai devreme decat ar fi vrut DUMNEZEU .Eram fericita de cate ori o ascultam sau o vedeam la televizor..II STIU TOATE CANTECELE!”

– cititori pe forumurile evz.ro –

***

comentatorul ziarului The Independent, Johann Hari descrie intr-un editorial efectul multiplicator al mediatizarii excesive si detaliate a comportamentelor de hetero-  si autoagresiune. Citez:

– in luna care a urmat mortii lui Marilyn Monroe, rata suicidului a crescut cu 12% in Statele Unite

– un caz similar a determinat cresterea cu 17% a ratei suicidului prin supradoza  in Marea Britanie in saptamana imediat urmatoare prezentarii sale la tv

– efectul invers este si el real: retinerea presei de la a relata in extenso despre actele de suicid a determinat intr-un singur an o scadere a incidentei cu 50%

– exista peste 42 de studii care documenteaza efectul de copy-cat al raportarii excesive a suicidului in presa

In Romania, in anul 2009, au fost inregistrate aproape 3000 de cazuri de suicid. O crestere de 12 % ar insemna 360 de cazuri de suicid determinate direct de ce se intampla in aceste zile cu reflectarea in presa a cazului Madalina Manole.

JH: “Is the British media more interested in making a killing than in preventing one?” Dar presa din Romania?

13 Comments

 1. Catalina says:

  Asteptam postul asta 🙂 desi ma gandeam ca o sa te legi mai degraba de depresiile noastre ignorate decat de efectul Werther. Presa responsabila, guvernare responsabila..ma ia cu ameteala cand ma gandesc ce s-ar putea(sau as putea) face pentru a ajunge acolo. Cum ne transformam dintr-o tara de blatisti intr-o comunitate de oameni responsabili? Cum?

 2. Dana says:

  un semnal bine venit, Eugen.

  mai ales ca Madalina Manole face parte dintr-o generatie semnificativa pentru Romania. cel putin numeric.

  Catalina a surprins bine idea unei mass media responsabile.

  Si a pulverizarii responsabilitatii membrilor comunitatii.

  Asta cred ca va veni odata cu schimbarea mentalitatii membrilor ei.

  Brucan a prezis 20 ani.

  Cat inca?

 3. Florin says:

  Din pacate un nou subiect pentru mass-media… fiecare arborand propria parere, fie ca e indreptatita intr-un fel sau nu… De obicei nu… Ce ma frapeaza insa este faptul ca avand o tentativa de suicid cu putina vreme in urma reuseste sa o comita si pe urmatoarea fara niciun fel de problema, nici din partea unui sistem sanitar (oarecum responsabil avand in vedere antecedentele) si, mai ales, din partea familiei careia ar fi fost utila o mai mare atentie…

 4. Dana says:

  Florin, m-am gandit si eu. Depresia se trateaza in spitale de profil, pe care majoritatea nu le vede cu ochi buni. Chiar le categoriseste ca fiind “de nebuni”.

  Eu cred ca atat a fost. Imi pare rau.

 5. Suicidul ca autoreglare. Suicidul ca anticorp social. Faptul că presa, ah, vai, Zițo, ”iresponsabilă” poate provoca ”epidemii” de sinucidere este doar partea vizibilă a clișeicului iceberg.

  Campaniile de popularizare a unor sinucideri celebre pot constitui doar oportunitatea, prilejul, scena, deschiderea, imboldul pentru o masă de sinucigași latenți. Și NU cauza!

  Mă așteptam ca psihologii să priceapă asta mai bine decât noi, profanii.

  Pe de altă parte, sunt de acord că este excesiv mediatizată orice moarte faimoasă în presa românească. Întotdeauna m-a deranjat ușurința cu care presa devine la unison tabloidică în asemenea cazuri. Dispărând orice mică diferență între gazete. Dintre care unele se consideră – fără a aștepta să fie numite, evaluate astfel din exterior, dinspre public – quality.

 6. Anonymous says:

  Domnule Cristian Sirb,

  Psihologii pricep foarte bine ca aceia care se sinucid dupa mediatizarea exacerbata a unui caz de genul celui discutat mai sus nu o fac pentru ca povestea in sine i-a deprimat, ci pentru ca exista deja in ei ceva care a fost stirnit cu ocazia comentariilor canibale ale presei. Asa cum nu te sinucizi doar daca vezi Avatar… Psihologii pricep atit de bine asta incit nu cred ca mai e nevoie sa o scrie cu litere mari si sonore.
  Cred ca v-a scapat ceva esential din postul domnului Hriscu.

  Ana

 7. […] This post was mentioned on Twitter by adrianciubotaru, Olga Railean. Olga Railean said: Responsabilitatea presei: relatarile despre suicid duce la marirea actelor suicidale http://eugenhriscu.ro/2010/07/15/presa-responsabila/ […]

 8. underhill says:

  e greu de crezut ca mediatizarea unei astfel de povesti ar mai putea fi blocata azi, in era comunicarii si a retelelor virtuale. asa cum zilele trecute am deschis calculatorul si am citit din zeci de surse (presa, twitter, bloguri, relatari ale protagonistilor, ale comentatorilor) despre incidentul contador vs. schleck in turul frantei (ceea ce mi-a placut), asa trebuia sa ma obisnuiesc cu gandul ca acelasi volum de informatii ma va lovi pe tot atatea canale si in cazul M.M.

  lucrurile s-au schimabt de la monroe si pana acum. in acest moment, informatia poate fi filtrata numai de noi.

  asta nu inseamna, evident, ca presa e libera sa renunte la principiile jurnalistice. asa cum a facut-o in nenumarate randuri, inclusiv in cazul M.M.

 9. cristian sirb says:

  Multumesc pentru precizare. Nu stiam exact cate inteleg si cate nu psihologii. Credeam ca uneori le mai si scapa cate ceva, deh, omeneste vorbind…

 10. gainusa2 says:

  consider sinuciderea o lasitate si nu accept in nici o conditie posibilitatea ei .o voorba de a mea spusa unui prieten la socat dar tin sa o spun din nou :daca nu consideram sinuciderea o lasitea ma sinucideam inainte de a ma naste ,dar in viata trebuie sa luptam si sa infruntam toate greutatile ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *