2 psihiatrii..

din brosura care anunta un congres organizat la spitalul de psihiatrie de la iasi:

“Într-o eră a epistemologiei, psihiatria îşi afirmă natura integrativă cu o vigoare ştiinţifică. Aşezată la intersecţia ştiinţelor medicale cu cele umaniste şi spirituale, caracterul progresiv ştiinţific al psihiatriei este rezultatul capacităţii sale de a integra în amonte progresele ştiinţelor biologice si în aval progresele ştiinţelor socio-culturale. În acelaşi timp, caracterul interdisciplinar al psihiatriei expertale este conferit de relaţiile pe care aceasta le stabileşte, pe de o parte, cu ştiinţele biomedicale, şi, pe de altă parte, cu ştiinţele socio-juridice (în special bioetica, dreptul penal, criminologie). Rezultatul este cunoaşterea univocă, consecinţă a integrării si transdisciplinaritatii, subliniată în matricile epistemice ce combină modul de gândire psihiatric cu modul de gândire al altor discipline.”

nu departe, la Campulung Moldovenesc, aparea in noiembrie 2009 “Ghid practic de dezvoltare a serviciilor de asistenta comunitara pentru persoanele cu probleme de sanatate mintala in orasele mici si comunitatile rurale“. Citez:

“… aceste probleme (de a avea grijă de ei înşişi, nota mea) pot fi abordate eficient în practica managementului de caz. Experienţa concretă a echipei mobile în decursul ultimului an a arătat că este mai eficient ca profesioniştii să realizeze sarcinile dificile împreună cu beneficiarii, împărţind activitatea în paşi mici şi însoţind beneficiarul în toate etapele de lucru… Treptat, beneficiarul învaţă să parcurgă singur etapele, dobândind autonomie.

Aş ilustra acest fapt prin povestea lui S, una din persoanele asistate de echipa mobila. S are aproape 40 de ani şi locuieşte împreună cu tatăl său. Implicarea sa în activităţile zilnice era extrem de redusă, petrecea majoritatea timpului în pat, la televizor. Când tatăl necesita spitalizare pentru probleme somatice, S era adus şi el la spital pentru că nu se putea descurca singur şi, în afară de tată, nu mai avea pe nimeni care să îl îngrijească. S şi-a exprimat interesul pentru a învăţa să gătească. Mâncarea lui preferată este salata boeuf, însă după decesul mamei sale nu a avut pe cineva care să i-o pregătească. Împreună cu un terapeut ocupaţional, în cadrul unor şedinţe individuale, S a parcurs pas cu pas etapele pregătirii acestui fel de mâncare. Pentru noi a fost o surpriză să descoperim iniţial că S nu curăţase niciodată cartofi şi chiar tăiatul acestora reprezenta o noutate. În ciuda acestor limitări, după aproape o lună de activitate, S ne-a anunţat bucuros că şi-a preparat singur salata boeuf.”

toata “valoarea integrativa a psihiatriei” nu reprezinta nimic in conditiile in care vom continua sa internam pacienti doar pentru ca nu are cine sa aiba grija de ei.. dar ii tratam cu medicamente al caror cost poate ajunge la zeci de milioane de lei pe luna.

1 Comment

  1. cristian says:

    E vorba, desigur, de “doua psihiatrii”, daca inteleg bine, in titlu? un 2 feminin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *