ziua femeilor

“Woman is the nigger of the world

We insult her every day on tv
And wonder why she has no guts or confidence
When she’s young we kill her will to be free
While telling her not to be so smart, we put her down for being so dumn

Yes she is…if you dont believe me, take a look at the one you’re with”

John Lennon

acum ceva timp, cu vreo 2 ani in urma, am inceput un grup de terapie. un grup mixt. femei si barbati, ne intalneam o data pe saptamana. fiecare participant agrea sa participe la un numar de minim 10 sedinte. din cand in cand, cineva iesea din grup si altcineva, un nou client, ii lua locul. toti participantii veneau la  un numar mai mic sau mai mare de intalniri individuale inainte de a intra in grup, timp in care puteam sa vedem daca interventiile de grup sunt indicate pentru obiectivul lor in terapie. la un moment dat, intamplare sau nu, clientii barbati au incheiat participarea lor la grup si locul lor a fost luat de clienti femei. schimbarea a avut loc brusc – intr-o saptamana grupul era mixt, saptamana urmatoare grupul devenise omogen din punct de vedere al sexului clientilor. si, la fel de brusc, probabil incurajate de schimbarea din grup, au aparut chestiuni legate de abuz sexual sau emotional in relatarile unora dintre clientele mele. a fost pentru prima data cand m-am confruntat direct cu o imagine care, cu cat lucrez mai mult, cu atat se apropie de convingere:

in romania, abuzul asupra femeilor este endemic. abuzul sexual (si ma refer aici nu doar la acte sexuale cu copiii-fetite, dar si la comportamente sexual nepotrivite din partea rudelor/cunoscutilor familiei) este mai raspandit decat mi-as fi putut imagina atunci cand lucram ca psihiatru (oamenii nu vorbesc despre aceste lucruri cand merg sa-si reimprospateze ratia de prozac si xanax). abuzul emotional pe care o fetita il recepteaza sub forma “e ceva in neregula cu tine pentru ca esti fata” sau “orice ai face, un baiat este mult mai valoros” sau “esti fata si esti slaba, trebuie sa te temi de barbati pentru ca ei iti pot face rau” este constitutional societatii romanesti. adesea aceste slogane de vietuire se dobandesc prin observarea mamei in relatie cu sotul abuzator – tata devine violent fizic sau verbal cu mama, iar mama nu riposteaza in nici un fel – intr-o forma atenuata, tatal este cel care dicteaza in familie, iar mama obedienta urmeaza ordinele fara sa cracneasca. e foarte usor pentru un copil sa generalizeze aceasta experienta si sa traga concluzii asupra relatiilor dintre sexe si asupra capacitatii propriei persoane de a-si exprima nevoile intr-un mod asertiv in relatie cu un barbat. si peste aceasta oala de abuz si comportamente invatate se asaza capacul rusinii (“stiu ca ar trebui sa exprim clar ce vreau si sa nu-mi fie frica, dar nu pot/nu stiu altfel si mi-e rusine cu mine insami”).

de-a lungul timpului, am auzit multi barbati spunand – “nu i-am dat niciodata macar o palma”, ca si cum asta ar fi vreun titlu de glorie, o fapta demna de lauda

o reclama pentru un serviciu de telefonie ne spune ca daca un baiat ii spune unei fete ca o iubeste, atunci ea, fata, se lipeste strans si nu-i mai da drumul, ramanand asa, agatata de el – amuzant? nu mi se pare.

o colega de la serviciu mi-a povestit cum de 2 ori, la metrou, niste barbati au vrut sa-i traga jos de pe ea fusta.. auzind asta, eu – socat, ele (celelalte colege) – clatina intelegator din cap

ministrul sanatatii isi bate nevasta, dar isi pierde job-ul pentru pacate academice

marian vanghelie primeste, in presa romaneasca, un tratament mai bun decat elena udrea

cel mai notoriu om politic turnator la securitate: mona musca

italia – stiu ca romanii nu sunt singurii care violeaza in cizma (sic!) si asta nu ar trebui sa ne impiedice sa ne ridicam semne de intrebare: ce se intampla cu acesti oameni o data iesiti din raza de actiune a lui “nu-i frumos, ce-o sa zica lumea din sat/cartier”? – violurile sunt la fel de dese in tara, doar ca ele nu sunt scoase la suprafata? exista un fond de violenta si agresivitate impotriva femeilor care iese la suprafata cand acesti oameni ‘scapa la libertate’? este violul o practica in societatea romaneasca? faptul ca gradul de dezumanizare este mai mare in randul romilor decat al romanilor majoritari (oare?) nu schimba cu nimic datele problemei.

in aceasta tara pare sa nu existe notiunea limitelor in relatia profesionala, faptul ca o persoana aflata intr-o pozitie de autoritate (medic, psihoterapeut, profesor, avocat, sef) nu poate avea o relatie sexuala si emotionala cu cel aflat intr-o pozitie de vulnerabilitate (pacient, client, elev/student, impricinat, subaltern) fara a comite un abuz.

in contradictie cu multe din vocile cu autoritate din spatiul public romanesc, eu spun ca aceasta tara are nevoie de o baie de corectitudine politica. de la interventia politiei in spatiul privat in caz de violenta domestica la masuri de discriminare pozitiva in spatiul public. si stiu, vor fi exagerari ridicole uneori, dar le prefer pe acestea exagerarilor pe care le vad acum in presa si pe strada.

acum, la peste un an, grupul de terapie continua sa se intalneasca o data pe saptamana. si a ramas omogen.

clientele mele cu probleme de abuz sexual sau emotional primesc, pe langa terapie, recomandarea de a merge la o sala, sa invete tehnici de autoaparare si sugestia de a viziona doze mari din PowerPuff Girls.

10 Comments

 1. Ana says:

  te am adaugat la reader si mi e bine sa te citesc, pentru ca finally cineva pare sa vada/ sa simta/sa faca psihoterapia altfel. spor.

 2. Mihaela says:

  Noroc ca femeile din Romania nu descopera/nu vor sa… asta, ca altfel 99% din casnicii s-ar sfirsi tragic. adica s-ar sfirsi punct. Si ma itirziu va fi trebuind sa-i tratam pe copiii cu parinti separati. Asta e, oricum ai da-o nu e bine.

 3. Ioana a.k.a. Buttercup says:

  Pentru Mihaela: Din punctul meu de vedere si din marturiile prietenilor pe care le-am ascultat de-a lungul timpului, uneori in situatiile de abuz, o familie monoparentala este preferata si de copil, in locul convietuirii brutale, impreuna, a parintilor.
  Pentru Eugen: Multumesc, I learn from you to raise my voice!

 4. Mihaela says:

  Ma scuzati, sint de moda veche si de religie ortodoxa. Greu imi va schimba cineva parerea ca un copil creste mai bine cu un singur parinte. Ca e de preferat – absolut! – atunci cind abuzul “se vede”, adica e fizic. Parerea mea e ca principalele vinovate sint mamele de baieti care perpetueaza ideea ca masculul ar trebui sa fie forta dominanta, cu orice risc, si este invatat de mic sa se impuna , just in case, nu care cumva sa fie tinut din scurt, sub papuc, si alte timpenii de acest gen. Revin – o sa fiu luata drept obsedata sau in cel mai rau caz criticata – sintem un popor de timpiti (cu exceptii, fireste).
  Deci ideea nu este numai sa invatati femeia sa “raise her voice” ci sa gasim o solutie in timp sa educam barbatii de mici sa fie mai mult decit animale (sic).

 5. Mihaela says:

  sper sa nu supar pe nimeni, am generalizat, ca sa nu ma repet cu scuzele.

 6. eugen says:

  @Ana: Multumesc!

  @Ioana: sincer, si eu cred la fel. Problema aici este ca nu putem sti cu siguranta – nu putem face studii randomizate cu vietile oamenilor. Asa ca poate e mai bine, poate ca nu, la urma urmelor ficare ia deciziile pe care le considera cele mai bune la momentul respectiv.

  @Mihaela: noroc ca ai mentionat ca exista si exceptii! in felul asta, fiecare se poate inscrie aici si sa nu se supere 🙂

  abuzul “se vede” si daca nu e fizic – se vede in comportamentul copilului (depresiv-retras-apatic sau agitat-agresiv-violent). Si se vede, mai tarziu, in cabinetul psihoterapeutului sau in viitoarele relatii pe care le va avea copilul devenit adult.

 7. Greta says:

  @ Mihaela: ´Parerea mea e ca principalele vinovate sint mamele de baieti care perpetueaza ideea ca masculul ar trebui sa fie forta dominanta´. Draga Mihaela, intr-o familie cu doi parinti, AMBII parinti sunt la fel de responsabili de ceea ce invata copilul. Nu inteleg de ce mamele ar trebui sa fie principalele vinovate. Despre rolul tatalui in toata povestea asta de ce nu spui nimic? Ceea ce scrii tu este de fapt vesnica generalizare ´femeia e vinovata´. Si nu vreau sa aud cliseul ca mama are responsabilitatea principala in cresterea si educarea copilului. Nu mi se pare nici corect si nici util sa subestimam influenta tatalui, care (orice ai zice tu) serveste ca model de ´barbat´ pentru fiii si fiicele sale.

 8. angela says:

  nu stiu cine este vinovat si daca este important sa cautam “vinovatii”.
  am avut experienta a 10 ani de abuz emotional si traiesc si acum frici pe care nu le pot gestiona.
  iar fetita meade 8 ani a invatat ca tata este model de urmat si il imita.

  si mi-e rusine si acum CA AM SUPORTAT atatia ani.

  deci Mihaela daca s-ar trezi femeile din Romania si din tot spatiul ex-comunist – am avea fetite care se iubesc si se respecta 🙂

 9. Gabi says:

  Most guys don’t have a 24/7 Dad teaching them how to be a man. And most women don’t learn how to be treated by a man. A psychologist friend said: Moms teach us how to treat others and Dads teach us how to be treated by others. Half the equation is missing. We are a socially dysfunctional!

 10. Gabi says:

  Problem is we live in a shallow society lacking any depth, social values and encouraging selfishness.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *