impact

se spune ca terapia este eficienta numai atunci cand si clientul si terapeutul sunt influentati de procesul terapeutic sau, altfel spus, atunci cand si clientul si terapeutul sunt schimbati intr-un fel de ceea ce se intampla in relatia lor.

astazi, o clienta m-a ajutat sa ma gandesc intr-o alta lumina la niste ‘chestiuni’, citand dintr-un autor aparent celebru – Spencer Johnson – urmatoarea intrebare:

– What would you do if you weren’t afraid?                                             – Ce ai fi in stare sa faci daca nu ti-ar fi frica?

Se incumeta cineva?

Incep eu: m-as lasa de fumat.

18 Comments

 1. g says:

  …as fi mai liber!!

 2. Mihaela says:

  putin cite putin, as afla cine sint.
  PS varianta mea de traducere ar fi usor alta: “ce ai face, daca nu te-ai teme”. mi se pare mai dinamic asa.

 3. Jen says:

  m-as sui la volan si-as conduce. macar cand nu e aglomerat 🙂

 4. narda says:

  as incepe sa traiesc

 5. […] de povestea spusă de Eugen pe blogul lui, m-am tot gândit zilele astea la întrebarea: Ce-ai face dacă nu […]

 6. Florentina says:

  mi-as schimba cariera

 7. zamolxis says:

  one-way ticket to Zimbabwe
  (sau Somalia)
  lasat laptop acasa 🙂

 8. thais says:


  In prima secunda am gandit c-as fugi in lume …pribeagie de secol XXI..sa fiu chelnerita la Paris,si-apoi camerista la Barcelona.Fara sa ma statornicesc nicicum undeva…Vara sa cutreier muntii,si sa iernez apoi undeva pe langa Mediterana…

  Frica se contureaza taman din circumstante pe care noi nu le (mai) putem controla.Danseaza fix pe coordonatele pe care nu le putem dirija noi.Hazard,necunoscut…intrevazut clar sau instinctiv…si pe care vrem sa-l tinem departe.

  Uneori luptam cu frica, incercam sa intelegem de unde vine, sau o ignoram pur si simplu…Fie ca-si are originea in instinctul de conservare…sau in cutumele societatii…ea, frica isi are rostul ei.

  Si ajung sa ma intreb mai degraba ce-as fi devenit daca nu mi-ar fi fost frica.
  Daca n-as fi avut nici o teama….unde si ce as fi ajuns…?

  http://thais.weblog.ro/2009-01-01/644954/Despre-frica.html#comments

 9. […] 3, 2009 de fatacuportocale Raspund la provocarea lui Dragos, via Eugen, si initiez si eu un exercitiu de […]

 10. Mihail says:

  Ma aflu dese ori in situatia asta si de regula aleg sa traiesc. Ce am observat este ca satisfactia acelui lucru trait dupa inlaturarea fricii este nemasurabila. Acum ma aflu intr-un nou moment de acest gen in viata mea, bineinteles 🙂 – si iau acest post ca pe un motivator in plus sa las frica deoparte si in acest caz.
  Ahh, si mai am si eu un mic articolas-metafora de care mi-am adus acum aminte: http://www.musat.com.ro/2007/12/26/frica-%e2%80%93-o-inghetata-ce-se-topeste/

 11. Monica says:

  Mi-as iubi mai mult copilul

  e graznic sa-ti dai seama de asta, si nu-mi e usor

 12. […] citita!), bucurenci.ro (asta este post initial de unde a pornit totul se pare), eugenhriscu.ro (de acest post a fost inspirat Dragos Bucurenci cand a dat drumul la leapsa), […]

 13. […]   , ce-am fi dispusi sa facem in conditiile in care n-am cunoaste frica.Plecata initial din jurnalul unui psihoterapeut, via Bucurenci , a ajuns la mine abia azi , ca deh… acu’ am si eu ceva ragaz […]

 14. Alina says:

  As fi cea mai fericita!

 15. cic cic says:

  frica mea cea mai mare este ROMANIA

  in romania ai parte de festivaluri de muzica film sau teatru de mana a 3-a, conditii de locuit mizere dar la preturi de lux; oamenii de pe strada se uita numai in pamant, cand ceri informatii de la functionarele celebre din bucuresti, te trezesti ca LATRA nervos, in loc sa-ti ofere din cunostintele lor pretioase pentru care sunt platite si etc etc

  praf si mucegai, ion creanga si ceausescu, becali si elena basescu, arsinel si rodica popescu bitanescu, teo si mihaela radulescu, patriciu si ion tiriac, sergiu nicolaescu si marioara murarescu, florin salam si copilul minune, candy si gina pistol, minimalism realist romanesc, oracole si vrajitoare, circ si parada militara – arhetipurile noastre – coloana noastra mortuara – geniile neintelese – asta e ROMANIA MEA si dap mor de frica.

 16. cic cic says:

  daca as reusit sa scap de romania – vis horror – m-as descoperi pe mine asa cum sunt cu adevarat si nu asa cum am crescut pana acum, cu pumni in gura si cenzurata.

 17. EMC says:

  As urma facultatea de regie de teatru si mi-as darui tot viitorul profesional acestui domeniu ce reveleaza umanul in deplinatatea sa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *